Falafel je jedno z nejoblíbenějších jídel Blízkého východu, který si našlo cestu i k nám. Co je vůbec zač a jak si ho nejlépe vychutnat?
Falafel jsou smažené kuličky, které se připravují z cizrny nebo fazolí fazolí fava, a obvykle se ochucují bylinkami a kořením. Jedná se o typické vegetariánské jídlo, ale vychutnat si ho můžou i vegani (záleží na složení omáčky).
A odkud falafel pochází? Možná se budeš divit, ale tahle zdánlivá maličkost vyvolává vášnivé spory. Izraelci ho považují za svoje národní jídlo, což se ani trochu nelíbí Palestincům, kteří takové přivlastňování vnímají jako „krádež“. Také Libanonci a Jemenci tvrdí, že falafel vynalezli oni.
Všechny tyhle debaty ale postrádají smysl. Falafel s největší pravděpodobností vznikl v Egyptě, i když zůstává otázkou kdy a kde. Někteří tvrdí, že pochází ze starověku, ale neexistují žádné přesvědčivé důkazy. Spíše se zdá, že falafel vznikl až v průběhu 19. století.
Dneska si na něm lidé pochutnávají daleko za hranicemi Blízkého východu, třeba i u nás. Popularitu ve světě si ale vydobyl celkem nedávno.
Nejdříve se falafel dostal do Německa v důsledku migrace Turků a Arabů. Zpočátku ho jedli hlavně přistěhovalci, ale protože se v 70. letech přibývalo tureckých restaurací, postupně se uchytil i mezi samotnými Němci.
Podobně odmítali falafel i Američané, kteří ho vnímali jako příliš exotické jídlo. Nejdříve se podával jen ve čtvrtích, kde žili lidé původem z Blízkého východu a Židé. Nakonec mu ale přišli na chuť. Dneska ho běžně seženeš prakticky v každém americkém městě.
U nás zažil boom hlavně v posledních několika letech.
Výhoda falafelu spočívá v jeho univerzálnosti. Díky své chuti si ho můžeš užít na spoustu způsobů.
Asi nejoblíbenější a nejběžnější způsob podávání. Do měkkého pita chlebu se vloží falafel, čerstvá zelenina (rajče, okurka nebo salát) a všechno se dochutí omáčkou – obvykle se používá hummus, tahini (sezamová pasta s citronem a česnekem), pikantní harissa nebo jogurtová omáčka.
Falafel je skvělou volbou pro lehký oběd nebo večeři, pokud ho zkombinuješ s pořádnou porcí čerstvého salátu. Zeleninová směs může obsahovat listový salát, rukolu, cherry rajčátka, červenou cibuli nebo třeba avokádo. Aby salát nebyl suchý, zakápni ho třeba olivovým olejem a citronovou šťávou.
Pokud se chceš pořádně nadlábnout, dej si falafel jako hlavní chod s rýží a zeleninou, kterou si snadno opečeš v troubě. Zkus třeba lilek, cuketu, mrkev nebo papriku. Pokud jde o rýži, nejvíce se k falafelu hodí basmati nebo jasmínová rýže.
Falafel přímo vybízí k přípravě vegetariánského burgeru. Do rozříznuté housky přidej hotovou falafelovou placičku, list salátu, plátek rajčete, kolečko červené cibule a oblíbený dresink, případně i plátek sýra.
Už jsme si řekli, že nejčastěji se falafel podává v pita chlebu. Ale můžeš si ho vychutnat i s pita chlebem. Stačí pita chléb nakrájet na trojúhelníky, pokapat olivovým olejem, okořenit a krátce upéct v troubě. No a pokud se ti nechce péct, jistí to pita chipsy z obchodu.
Představ si, že se spojí hned tři jídla dohromady – falafel, pizza a sandwich. Právě tak vznikl Falafel Pizza Sandwich, který můžeš ochutnat jen ve Vosíme.
Jde o kombinaci vláčného, jemně křupavého pizza těsta, šťavnatého falafelu, tatarky, ledového salátu, mozzarelly a rajčete. Ideální jako rychlý snack, který zažene hlad.
Ale pozor, sandwich je k dostání jen v našich vosích bistrech. Navštiv jedno z nich a vyzkoušej falafel na nový způsob.