Když se řekne řecká kuchyně, představíš si asi útulné taverny, vůni bylinek a šumění moře. Příjemná atmosféra, ale žádná okázalost. Podobné je to i s řeckými jídly – většinou nejsou až tak komplikovaná a přitom mají nezaměnitelnou chuť.

Řekové sází hlavně na olivový olej, čerstvou zeleninu, sýry, ryby a různé druhy masa. Místní kuchyni hodně ovlivnila ta turecká a balkánská, protože Řecko kdysi spadalo pod Osmanskou říši.

Dneska patří řecká jídla mezi ta nejoblíbenější na celém světě. Pojďme se podívat na některá z nich. 

 

Gyros


Gyros se do Řecka se dostal pravděpodobně z Turecka. Tam totiž v 19. století vznikla jiná známá pochoutka – kebab. Řekové, kteří se přestěhovali z Turecka zpátky domů, se jím inspirovali a přizpůsobili si ho podle svých chuťových pohárků.

Dneska patří gyros mezi nejznámější a nejoblíbenější řecká jídla. A není se čemu divit – je rychlé, chutné a vyvážené. Maso (většinou vepřové nebo kuřecí) se pomalu opéká na grilu, což mu dodává křupavost na povrchu a šťavnatost uvnitř.

Většinou se servíruje buď v pita chlebu, nebo jako plnohodnotné jídlo na talíři s hranolkami a salátem – tak ho dostaneš v už zmíněných řeckých tavernách.

Klíč ke skvělé chuti gyrosu se skrývá v důkladném marinování masa, které trvá obvykle celý den. K marinování se používá čerstvé koření jako oregáno, tymián, rozmarýn nebo chilli papričky.

 

Souvlaki


Pokud miluješ grilované maso, pak rozhodně ochutnej souvlaki. Jsou to malé kousky marinovaného masa (vepřového, kuřecího nebo jehněčího) a někdy i zeleniny grilované na špejli. Podávají se s pita chlebem, zeleninou a často i s tzatziki.

 

Musaka


Musaka se nepřipravuje jen v Řecku, ale také v Turecku nebo na Balkáně. Receptů na musaku existuje celá řada a liší se podle regionu i rodinných tradic. Nicméně obvykle si ji lidé spojují právě s Řeckem.

Podobá se italským lasagním, ale na rozdíl od nich neobsahuje těstoviny. Vrstvy se skládají ze smažených lilků, brambor, ochuceného mletého masa (jehněčího nebo hovězího) a bešamelové omáčky.

 

Tzatziki


Tzatziki už jsme zmínili několikrát, ale pro jistotu si ho přiblížíme. Je to typický dip s nezaměnitelnou chutí, bez kterého by řecká kuchyně nebyla kompletní. 

Tvoří ho řecký jogurt smíchaný s nastrouhanou okurkou, česnekem, koprem a olivovým olejem. S trochou nadsázky se dá říct, že si ho Řekové dávají skoro ke všemu. Skvěle se totiž hodí k místní středomořské kuchyní.

 

Feta


K řecké kuchyni neodmyslitelně patří i sýry. Nejznámější z nich je pravděpodobně feta. Jde o sýr z ovčího nebo kozího mléka, který má výraznou, lehce slanou chuť a drobivou konzistenci. 

Přidává se do salátů, peče se s medem a bylinkami nebo se podává jen tak s olivovým olejem a oreganem.

 

Keftedes


Keftedes jsou šťavnaté kuličky, které se připravují se z telecího nebo hovězího mletého masa. Krásně voní po bylinkách a podávají se obvykle s rajčatovou omáčkou nebo tzatziki. 

Snad každá řecká hospodyňka má svůj vlastní recept, ale všechny prý mají jedno společné – maso si vždy vybírají osobně a nechávají si ho čerstvě namlít u řezníka.

 

Ryby a mořské plody


Co by to bylo za středomořskou kuchyni bez plodů moře? Řekové ryby prostě milují. Mezi typické speciality patří například barbuna, což jsou ryby připravované na roštu, nebo gopes, malé smažené rybičky.

Pokud jde o větší ryby, v Řecku frčí především tresky, tuňáci a hlavně mečouni. Bohužel maso z mečouna se v Česku shání hodně těžko.

Mořské plody, především chobotnice, krevety a kalamáry, se obvykle grilují nebo smaží a podávají se s citronem a olivovým olejem.

 

Choriatiki


Máš chuť na něco lehčího? Choriatiki, tradiční řecký salát, obsahuje rajčata, okurku, červenou cibuli, olivy, fetu a olivový olej. Jednoduchý, ale naprosto geniální. Je to ideální osvěžení k jakémukoliv hlavnímu chodu nebo jako lehké občerstvení v létě.

 

Dobroty jako z pravé řecké restaurace


Sbíhají se ti sliny, když čteš o všech těch řeckých dobrotách? Nemusíš si hned kupovat letenku.

Ve Vosíme jsme se inspirovali tradičními řeckými chutěmi a odstartovali jsme řeckou sezónu. V nabídce přibyly 2 pizzy. Pizza Rhodos kombinuje kuřecí maso, balkánský sýr, hranolky a tzatziki omáčku – 

Pokud se nebojíš experimentovat a chceš si vychutnat středomořské pochutiny přímo na pizze, vyzkoušej Plody moře

A nezapomněli jsme ani na snacky, které si můžeš dát jen tak na chuť – křupavé Calamari kroužky, Tzatziki Chicken Popcorn nebo pizza chleby s olivami či mozzarellou.

Objednej si je přímo domů, nebo navštiv jedno z našich bister, a ochutnej dobroty, které tě přenesou na sluncem zalité řecké ostrovy.