Kuřecí maso je jedno z nejoblíbenějších druhů masa na světě. Každý rok se ho na světě sní více než 110 000 tun! Průměrný Čech spořádá více než 80 kg kuřecího ročně. Slušný (kuřecí) nářez, nemyslíš?

Proč je vlastně kuřecí tak oblíbené? Zřejmě proto, že se dá připravit na mnoho způsobů –  můžeš ho grilovat, smažit i vařit. Oproti vepřovému nebo hovězímu obsahuje spoustu bílkovin a méně tuku, takže se hodí i pro dietáře.

Ale co si budeme, řada z nás miluje kuře na „méně zdravý“ způsob – například smažené. A tuhle vášeň pro smažené kuře s námi sdílí lidé po celém světě.

Smažené kuře: Jak se dělá v Asii nebo Americe?


Přestože smažené kuře se po celém světě připravuje podobně, v jednotlivých koutech světa se liší svou chutí. Pojďme se podívat, jaké speciality se připravují v Asii nebo Americe.

Asie


Skoro v každé asijské zemi připravují smažené kuře trochu jinak, ale všude skvěle chutná.

Jižní Korea povýšila smažené kuře na úroveň umění. Korejské chikin (z anglického chicken) se vyznačuje tenkým a křupavým těstíčkem, které se liší od amerického kuřete. Většinou se podává s pálivou omáčkou, která rozproudí krev v žilách. Pokud někdy navštívíš Jižní Koreu, najdeš chikin prakticky na každém rohu.

Přesuňme se do Číny. Mezi nejznámější tamější recepty patří sójové smažené kuře. Před samotným smažením se kuře dlouho marinuje ve speciální směsi sojové omáčky, cukru, zázvoru, česneku a různých bylinek. Díky tomu maso získá nasládlou a zároveň lehce slanou chuť. 

Zapomenout nesmíme ani na Japonsko, kde kuřecí maso tvoří základ pro karaage. Jedná se o malé kuřecí kousky marinované ve směsi sójové omáčky, zázvoru, sake a česneku. Ta masu dodá jemnou, ale výraznou chuť. Kuře se pak obalí ve škrobu (většinou bramborovém) a usmaží dozlatova. Výsledek? Šťavnaté maso s křupavou krustou.

Ani zdaleka jsme nevyjmenovali všechny smažené asijské speciality z kuřecího masa, Všechny ale spojuje tenké a křupavé těstíčko, které se liší od toho, které známe.

Amerika


Smažené kuře patří neodmyslitelně k USA. Právě tady vznikly kuřecí lahůdky, které tolik milujeme.

Asi nejikoničtější verze smaženého kuřete pochází z jihu Spojených států. Proto se mu taky říká Southern Fried Chicken. Obaluje se ve směsi mouky a koření (obsahuje například papriku, česnekový prášek, pepř nebo kajenský pepř) a smaží se na pánvi v oleji nebo na sádle. V Americe je to osvědčená klasika.

Milovníky pikantních jídel potěší Nashville Hot Chicken. Tahle verze smaženého kuřete pochází z Tennessee. Kuře se po smažení namáčí do pálivé směsi a podává se s bílým pečivem a nakládanými okurkami. Hot chicken je známé svou intenzivní pálivostí a extra křupavou krustou.

Mezi další klasiky patří Buffalo Wings. Jde o křidélka obalená v pikantní a kyselé omáčce. Křídla se smaží bez obalu, aby zůstala křupavá, a pak se zalijí omáčkou z másla, octa a pálivého pepře. 

Americké fastfoody mají běžně v nabídce všechny tři výše zmíněné varianty smaženého kuřete.

Originální recepty na smažené kuře ale najdeme i v Jižní Americe. V Peru a Kolumbii frčí Chicharrón de Pollo, které se před smažením marinuje v citronové šťávě, česneku a koření. Poté se obalí ve směsi mouky a škrobu a usmaží se dozlatova.

Pokud někdy navštívíš Brazílii, ochutnej jídlo, které místní říkají Coxinha. Jde o malé smažené kuličky nebo kužely připomínající krokety. Uvnitř najdeš kuřecí maso dochucené cibulkou, česnekem a limetkovou šťávou.

V Česku vede řízek a stripsy

 

U nás rozhodně nejvíc letí kuřecí řízek, který snad nemusíme představovat. Hodně Čechů si bez něho nedokáže představit život.

Nicméně čím dál víc Čechů přichází na chuť smaženému kuřeti v americkém stylu. Ze všech druhů jsou nejoblíbenější kuřecí stripsy. Dneska už je běžně koupíš nejen ve velkých fastfoodových řetězcích, ale i v místních pizzerkách a bistrech.

Stripsy se dají připravit na spoustu způsobů. Neexistuje jeden univerzální recept na těstíčko, ale každý si ho může vyladit podle své chuti. Někomu chutnají pikantní stripsy s chilli, jiný upřednostňuje jemnější chuť s bylinkami nebo sýrem.

Navíc je můžeš kombinovat s hranolkami, namáčet je do různých omáček, přidat do salátů… nebo třeba na pizzu.

BBQ Strips Pizza: Úlet, na kterém budeš ulítávat

 

Čteš správně. Ve Vosíme.cz jsme se rozhodli trochu zaexperimentovat. Kromě kyblíku stripsů nebo stripsů s hranolkami tak do naší nabídky přibyla i BBQ Strips Pizza

Bizár? Možná. Ale chuťově funguje na jedničku. Na pizze najdeš křupavé a zároveň šťavnaté kuřecí stripsy, BBQ omáčku, mozzarellu a jarní cibulku.

Takže až příště budeš vybírat, co si dát k obědu nebo večeři, nemusíš se rozhodovat mezi pizzou a stripsy, ale rovnou si dát obojí. K pizze si můžeš navíc objednat osvěžující nápoj nebo třeba sladký dezert.