Občas všichni chceme vypnout a dát si něco jednoduchého, co můžeme uzobávat k filmu. Nebo hledáme lehkou přílohu ke grilovačce nebo salátu. Přesně pro tyhle chvíle existuje pizza chleba.

Vláčné těsto, bylinky, olivový olej – žádná světoborná, ale zároveň geniálně jednoduchá kombinace.

Pojďme se podívat, kdy pizza chleba vznikl a na jaké způsoby se připravuje.

Odkud se vzal pizza chleba?


Pizza chleba vznikl už hodně dávno. Předpokládá se, že první verze vznikla mezi Etrusky v severní a střední Itálii před vznikem Římské říše. Skládal se z mouky, vody a soli a pekl se na horkých kamenech nebo v popelu domácího ohniště

Když Římané rozšířili svou říši do Francie a Španělska, přinesli tam s sebou i focacciu, a díky tomu začala být oblíbená prakticky po celé Evropě. Postupně vznikly různé varianty v několika regionech.

Na začátku 20. století hodně Evropanů emigrovalo do Jižní Ameriky a USA a své recepty na focacciu si pochopitelně vzali s sebou. Tam začali více experimentovat s náplněmi.

Proto se dneska pizza chleba podává na nejrůznější způsoby – podobně jako samotná pizza.

Jak se pizza chleba připravuje?


Existuje několik způsobů, jak se pizza chleba připravuje, ale všechny mají jedno společné: jsou zatraceně dobré.

Základní těsto se připravuje v podstatě stejně jako u klasické pizzy. Tvoří se většinou z těchhle surovin:

Pizza chleba si můžeš vychutnat v různých variantách.

Pizza chleba s bylinkami a olivovým olejem

Do kynutého těsta se přidá ještě tymián, oregano nebo rozmarýn. Díky tomu vznikne voňavý, měkký chleba s křupavým povrchem. Ideální ke grilovačce nebo s rajčatovým dipem.

Česnekový pizza chleba

Tuhle verzi pizza chleba najdeš v mnoha restauracích jako předkrm nebo přílohu. A není divu: křupavé okraje, měkký střed a intenzivní česneková vůně jsou prostě k nakousnutí.

Před pečením se těsto potře směsí olivového oleje, utřeného  česneku a špetky soli. Pro ještě intenzivnější chuť se česnek někdy opéká na pánvi. Perfektně se doplňuje s bylinkovým dipem.

Sýrový pizza chleba

Miluješ sýr? Pak rozhodně ochutnej tuhle verzi. Do těsta se přidá nastrouhaný sýr (většinou mozzarella nebo parmazán), případně se nasype navrch těsně před pečením. Výsledkem je vláčný, zlatavý chleba s táhlým sýrem uvnitř.

Plněný pizza chleba

Jak už asi tušíš, uvnitř těsta se skrývá nějaká dobrota – šunka, zelenina, houby, olivy nebo třeba sýr. Takový pizza chleba můžeš klidně servírovat jako hlavní chod. Nakrájíš ho na silnější plátky, přihodíš k němu dip a hotovo.

Pizza chleba na sladko

Možná to zní jako úlet, ale pizza chleba na sladko je překvapivě dobrý nápad. Místo olivového oleje stačí použít rozpuštěné máslo, do těsta přimíchat trochu vanilkového cukru a před pečením nasypat nahoru směs skořice, cukru a třeba i rozdrcených oříšků. Po upečení vznikne dezert, který se skvěle hodí ke kávičce.

Můžeš ho ještě vylepšit – po upečení ho trochu pokapej medem, čokoládovým sirupem nebo javorovým sirupem. A pokud jsi fakt gurmán, dej si ho s mascarpone nebo lžičkou zakysané smetany.

Pizza chleba ve Vosíme


Ve Vosíme jsme se rozhodli, že trochu zpropagujeme chuť Středomoří. Ve speciální sezónní nabídce nechybí ani pizza chleba. Tvoříme ho z ručně vyráběného těsta, které necháme pořádně vykynout, a pak ho pečeme ho dozlatova.

Říkáme mu Chlebos. Vybrat si můžeš ze dvou možností: pizza chleba s olivami (Chlebos oliva), nebo s mozzarellou (Chlebos mozzarella).

Ať už si vybereš jakýkoli, oba ti dovosíme domů už do 30 minut, takže si je vychutnáš čerstvé a teplé.

Pokud hledáš mňamku k movie night nebo třeba přílohu k masu, pizza chleba je značka ideál. Objednej si ho online nebo se pro něho stav do jednoho z našich vosích bister.