Barbecue omáčka (zkráceně BBQ omáčka) neodmyslitelně patří k letním grilovačkám, a to nejen v USA a Austrálii, ale i u nás. Většinou kombinuje sladkou, kyselou a pikantní chuť, která dodá masu šmrnc. Hodí se ale i k dalším jídlům – chuti se meze nekladou.
Ale víš, jak vlastně vznikla?
Historie BBQ omáčky sahá až do 15. století, kdy Kolumbus objevil Ameriku. Evropané brzo zjistili, že američtí domorodci udí různé druhy masa na dřevěném roštu. V té době barbecue omáčku ještě samozřejmě nepoužívali.
Má se za to, že úplně první jednoduchá barbecue omáčka vznikla v 17. století ve Francouzských Antilách, kde kuchaři používali limetkovou šťávu a pepř k ochucení grilovaného masa. Tuhle techniku si časem osvojili i další kuchaři a nakonec rozšířila se do celého světa.
Až na konci 18. století se začal běžně používat i ocet, jak ukazují tehdejší knihy s recepty. Kromě něho doporučovaly i sůl, pepř nebo hořčici. Postupně se začaly objevovat další a další ingredience.
Na začátku 20. století už se daly barbecue omáčky sehnat v obchodě. Staly se takovým trhákem, že ve 40. letech se začaly prodávat v lahvích.
Díky své univerzálnosti se barbecue omáčka rozšířila daleko za hranice Ameriky. Dneska ji najdeš prakticky v každém supermarketu.
Barbecue omáčka se používá jako marináda, do které se nakládá maso, nebo i k jeho dochucení. Existuje několik druhů, ale většina BBQ omáček obsahuje tyhle suroviny:
Rozhodně nejde o vyčerpávající seznam. Někteří do ní přidávají melasu, med nebo dokonce whiskey.
V USA se barbecue omáčky liší region od regionu. Asi nejznámější pochází z Kansas City. Má hodně sladkou a zároveň kouřovou chuť a hustou konzistenci, takže se nevstřebává do masa. Často obsahuje melasu nebo hnědý cukr, případně trochu worcesteru, hořčice a něco kyselého.
Další známé typy vznikly v Severní a Jižní Karolíně, Memphisu nebo třeba Alabamě. Kansas City a Memphis se vyznačují sladkou chutí, Texas zase upřednostňuje pikantnost. V Karolíně najdeš dvě úplně odlišné BBQ omáčky – jednu tvoří hlavně hořčice, tu druhou rajčatový protlak.
Nejvíc ale vybočuje Alabama se svou bílou omáčkou, kterou někteří ani nepovažují za barbecue. Skládá se z majonézy, křenu a kajenského pepře.
Většina lidí (asi i ty) si spojuje BBQ omáčku s grilovaným masem, ať už jako marinádu, nebo jako dresink. Ale hodí se i jinému použití.
Samozřejmě chutná dobře i v kombinaci s jinými druhy masa. Například s trhaným vepřovým masem tvoří nerozlučné duo. Omáčka se k němu přidává až na konci, kdy už je maso upečené a natrhané. Pokud zrovna nemiluješ vepřové, můžeš ho v klidu nahradit kuřecím.
Ale jde to i jednodušeji. Stačí na plech naházet zeleninu a třeba tvůj oblíbený druh masa, všechno upéct a nakonec přelít barbecue omáčkou.
Stejně tak se hodí k hranolkám, cibulovým kroužkům a dalším snackům. Rozhodně jim dodá větší grády než obyčejný kečup.
Barbecue omáčku můžeš využít i jako zálivku do salátů, ať už těch s masem, nebo bez něho. Skvěle se doplňuje s paprikami, kukuřicí nebo okurkami, které zjemní její kouřové tóny.
Děláš si občas toasty? Zkus místo kečupu nebo chilli použít barbecue omáčku. Hodí se hlavně do toastů, které obsahují sýr, třeba i uzený.
Pokud tě baví vaření a občas při něm experimentuješ, pak dost možná objevíš hodně dalších jídel, ke kterým se tahle omáčka hodí.
Možná ti při čtení tohohle článku vyhládlo nebo máš prostě a jednoduše chuť na něco dobrého. Ve Vosíme.cz máš možnost vychutnat si barbecue omáčku na několik způsobů.
Naše BBQ Strips Pizza kombinuje dvě skvělá jídla: pizzu a kuřecí stripsy. Pokud se občas rozhoduješ, které z nich si dát k obědu nebo večeři, už nemusíš. Kromě šťavnatých stripsů si pochutnáš i na šunce, mozzarelle, jarní cibulce a právě barbecue omáčce.
V BBQ stylu připravujeme i kuřecí křídla. Jejich chuť podtrhuje nejen barbecue omáčka, ale taky smažená cibulka, která celkový zážitek posouvá na vyšší úroveň.
Tyhle BBQ dobroty si můžeš nechat dovosit, nebo si je objednat osobně v jednom z bister. Naše hnízda (pobočky) najdeš v Brně, Ostravě, Olomouci a mnoha dalších městech.